Onko lomasi yhtä törmäilyä?

Loma ja pääsiäinen.

Mitä ajattelit tehdä?

Ajattelitko lähteä mökille, vetää yllesi mökkivaatteet; kulkea tuntemattomana mökkikylällä ja nauttia siitä, että saat olla täysin rauhassa? 

Vai, huokaatko, että olisipa tuollainen mahdollista?!  Näet silmissäsi, kuinka tulevina vapaapäivinä omat tarpeesi ovat täysin ristiriidassa  esim. perheenjäsenten tarpeiden kanssa? 

Vai toivotko, että tulisinpa kohdatuksi juuri nyt tänä pääsiäisenä? 

Loma! 

Mikä ihana sana, mutta miksi usein loma onkin yhtä törmäilyä?

Päivähoidoista, kouluista, opiskeluista ja töistä väsyneet ihmiset katsovat toisiinsa väsynein silmin ja jokainen toivoisi, että juuri minun tarpeeni tulisi tyydytettyä tämän loman aikana. Yksinäinen toivoo, että joku pysähtyisi ja kysyisi, mitä sinulle kuuluu…

Kaikkia näitä yhdistää halu yhteyteen. Toiset haluavat saada kadonneen yhteyden itseensä. Toiset lähimpiin ihmisiinsä tai edes johonkin.

Kumpaa sinä kaipaat enemmän juuri nyt? Tämä kysymys on arvokas kysymys loman suunnitteluvaiheessa. Kun löytää vastauksen siihen, voi miettiä, kuinka toteuttaisin loman niin, että sekä yhteys itseen että toisiin ja heidän tarpeisiinsa toteutuvat. 

Me kaikki tarvitsemme hiljaisuutta.

Yhteys ei ole niinkään kiinni ajasta, vaan tavasta olla ja kohdata. Yhteys syntyy hiljaisuudesta ja levollisista, läsnäolevista kohtaamisista. Se onnistuu myös lomalla ja ruuhkavuosinakin. Jotta se toteutuu, se vaatii tietoista työtä. 

Tee lista, mitä odotat lomalta. Pyydä niin tekemään myös toisia lomanviettäjiä (perheenjäsenet/ystävä).

Pohtikaa yhdessä, mitä yhteisiä ja ikiomia odotuksia lomaan liittyy ja sitten pohtikaa, miten nuo odotukset täytetään. Kysykää myös, mikä on meille yhdessä tärkeää. Jotta tästä lomasta jäisi hyvä mieli ja kaunis muisto tuleviin päiviin.

Tuntuu tylsältä ajatukselta tehdä lomalle ”lukujärjestys”, mutta kun sen tekee, muuttuu odotukset ja unelmat todellisuudeksi. Epämääräinen säätö jää pois. Päivään ja tekemiseen tulee rytmi, mikä suojaa mieltä kuormitukselta ja vähentää ristiriitatilanteita.

Mutta se yhteys.

Miten se sitten syntyy?

Se syntyy siitä, että ihan ensimmäiseksi sulkee kaikki ruudut ja kääntää katseensa tähän hetkeen, toisen ihmisen katseeseen tai kysymykseen, mitä minulle kuuluu juuri nyt.  Elää tämän hetken sellaisena kuin se on. Aistien toisen ihmisen läsnäoloa, kysyen ja kuunnellen mitä hänelle kuuluu. Yhteys syntyy myös hiljaisuudesta. Jopa lapsi nauttii omasta sovitusta puolituntisesta, jolloin perhe ei tee mitään.

Yhteys tulee jo siitä, että jokainen osallistuu hiljaisuuteen, joko piirrellen, lukien, venytellen, maisemaa tarkkailen.  Se syntyy myös siitä, että aistii tuulen tuoksun, kevään tulon, lintujen laulun, ohenevan lumipeitteen. Siitä syntyy yhteys tähän hetkeen – ja siten myös itseen. Ja lyhytkin aika alkaa tuntua täyteliäältä, lempeän pitkältä ja hoitavalta. 

Lomalta.

Hyvää lomaa! 

Jätä kommentti