Mielentaidot

”Et voi pysäyttää aaltoja, mutta voit oppia surffaamaan niillä.”

 – Jon Kabat-Zinn 

KOULUTUSKALENTERI 2023-2024

17.-19.10.2023 Syvennä läsnäoloasi -vahvista vuorovaikutustasi. Sopii erityisesti esihenkilöille opettajille ja sote -alan henkilöstölle, mutta suositellaan myös pariskunnille.

19.-21.1.2024 Taitoja tasapainoon – keinoja stressinhallintaan ja tunteiden säätelyyn

KURSSI:

Taitoja tasapainoon -keinoja stressinhallintaan ja tunteiden säätelyyn

Reagoitko usein niin, että jälkikäteen harmittaa?

Haluatko parantaa taitojasi olla ihmisten kanssa?

Kaipaatko keinoja, jolla säädellä tunteita ja hallita stressiä?

Haluatko palautua paremmin, vaikka arki tai työ on kuormittavaa?

Kurssi koostuu teoriasta, itsenäisesti tehdyistä harjoituksista ja vapaehtoisesta keskustelusta.  Voit tulla kurssille omana itsenään ja jakaa vain sen verran, kun haluat. 

Kurssin teemoina on tunteet ja niiden vaikutus, ajatukset ja stressi (sisäinen puhe, vaativuus), myötätunto ja armollisuus itseä kohtaan sekä vuorovaikutus ja sen vahvistaminen.

Saat kurssikertojen välissä saat materiaalia, jota voit toteuttaa omassa tahdissa sen verran kun haluat.

Aloitamme 28.8 etäkurssin, tule mukaan!

Milloin? Maantaina 28.8-2.10.2023 klo 18.30-20.00

Hinta 249€ sis. ALV 24%

Ilmoittaudu mukaan: erika@mielenmajakka.fi tai viestillä 0400215635

 

Ps. Et tarvitse osallistumiseen kun toimivan nettiyhteyden ja älylaitteen tai tietokoneen. Kuulokkeet ovat kiva lisä! 🙂

Mielentaidot -workshopit

Hyvinvoinnin psykologian eli positiivisen psykologian mukaan mielen hyvinvointi on aktiivisia tekoja ja taitoja, joita voi kehittää ja harjoitella. Mielentaitojen harjoittaminen on erittäin hyödyllistä jo silloin, kun elämässä kaikki on hyvin. Näin nämä taidot ovat tuttuja, kun työkuorma meinaa kasvaa liian suureksi tai elämässä tulee vastaan isoja muutoksia tai kriisejä. Ahkerasti käytössä olevat taidot suojaavat mielenterveyttä ja täten ennaltaehkäisevät mielen kuormittumista.

Workshopeissa  harjoitellaan ja vahvistetaan taitoja, joiden avulla työntekijän hyvinvointitaidot vahvistuvat ja  arkeen tuodaan hyvää mieltä, iloa ja keveyttä työkuormituksen vastapainoksi.  Jokainen taito lisää itsetuntemusta, mikä auttaa kirkastamaan omaa suuntaa monivirikkeisessä ympäristössä.

Workshopit

Ryhmävalmennus räätälöidään seuraavista taitokokonaisuuksista juuri teidän tarpeitanne vastaavaksi. Voit tilata meiltä koko taitokokonaisuuden sisältäen kaikki workshopit tai voit tilata  yksittäisen workshopin valitsemastasi aiheesta esimerkiksi tyhy-päivään.

Läsnäolotaitoja voidaan kutsua myös tietoisen hyväksyvän läsnäolon taidoiksi tai mindfulnessiksi. Näitä taitoja harjoitellaan koko 12 viikon ajan jokaisessa tapaamisessa sekä myös itsenäisillä, pienillä päivittäisillä harjoituksilla.  Tutkimusten mukaan läsnäolotaidot ovat tehokas menetelmä itsetuntemuksen lisäämiseen,  stressinhallintaan ja keskittymiskyvyn tai tarkkaavuuden vahvistamiseen. Tietoisuus itsestä, ajatuksista, tunteista ja kehon tuntemuksista on tämän kurssin tärkein työväline ja väylä alla oleviin taitoihin ja siten kestävämpään hyvinvointiin.

Positiivisen psykologian mukaan myönteisillä tunteilla on suuri rooli oman hyvinvoinnin kokemuksessa. Omaa arjen hyvinvoinnin kokemusta voidaan vahvistaa tiedostamalla asioita, jotka tuovat tullessaan hyvää mieltä ja siten tietoisesti lisätä näiden pienten, helposti huomaamattomien hetkien määrää aivoissa. Säännöllisen harjoittelun myötä aivomme oppivat huomaamaan hyvää ympäristössämme, mikä kohottaa omaa mielialaa ja keventää.

 

Haluaisitko tulla kuulluksi ja nähdyksi? Varmasti jokainen haluaa, mutta osaatko itse kohdata toisen niin, että hän tulee kuulluksi ja nähdyksi?  Kun muuttaa omaa käyttäytymistään, se heijastuu omaan sosiaaliseen ympäristöön. Tällä osiolla avataan hyvän vuorovaikutuksen aakkosia ja tehdään konkreettisia harjoituksia arjen kommunikointitilanteiden tueksi.

Tunnetaitojen avulla opit havainnoimaan, ilmaisemaan ja  säätelemään omia tunteitasi. Tunteet ovat tärkeitä viestintuojia mm. tarpeistamme, mutta valitettavan usein tunne kaappaa meistä vallan ja tunteen vallassa tulee toimittua harkitsemattomasti. Tunnetaito-osiossa vahvistetaan kykyämme kohdata  vaikea tunne ja valjastaa se tietoisen ja harkitun toiminnan voimavaraksi.

Huomaatko joskus jääväsi jumiin negatiivisiin ajatuksiin  ja siten kuormittavasi mieltäsi entisestään?  Ajattelutaitojen avulla tulemme tietoiseksi ajatuksistamme ja osaamme ottaa niihin tervettä etäisyyttä. Elämään tulee luovuutta ja vapautta, kun ei tarvitse enää jäädä omien ajatustensa ja stressinsä  vangiksi.

Tiedätkö omat vahvuutesi? Vahvuuksien tunnistamisen avulla on kevyempi siirtyä uusiin haasteisiin ja niiden avulla selvitään myös vastoinkäymisistä. Vahvuuksien mukaan toimiminen innostaa ja antaa energiaa. Omilla vahvuuksilla toimiminen mahdollistaa työnimun, flown ja merkityksellisyyden kokemuksen. Tämä puolestaan lisää työmotivaatiota ja suojaa uupumukselta.

Venyykö työpäiväsi? Osaatko sanoa Ei? Karkaako aika käsistäsi? Tiedätkö, mikä työssäsi on tärkeää juuri nyt? Itsensäjohtamisen taitojen avulla voidaan oppia oman työn toimitusjohtajaksi eli kehitetään omia priorisointi- ja ajanhallintataitoja ja mahdollisesti saadaan pieniä palauttavia hetkiä hektiseenkin työpäivään.

Oletko itsesi ankarin arvostelija ja ruokitko päivittäin sisäistä kriitikkoasi? Myötätuntotaitojen ytimessä on itsemyötätunto. Vasta kun opit olemaan myötätuntoinen itsellesi, osaat olla myötätuntoinen toisille. Itsemyötätunto on suorastaan edellytys isommille ja pienille muutoksille elämässä, se parantaa ihmisen luovuutta ja ongelmanratkaisukykyjä sekä innostaa uusien asioiden oppimista. Riittämättömyyden tunne vaimenee.

Mikä sinulle on tärkeää? Millaista elämää haluat elää?  Mielen kuormitus johtuu usein siitä, ettei tunnisteta  omia arvoja ja itselleen tärkeitä asioita. Kun elämän suunta kirkastuu, on helpompi fokusoitua ydinasioihin. Tämä pätee myös työssä. Jos yrityksen arvot vastaavat omia arvoja, on selkeä lähteä suunnittelemaan työtapoja sekä sisältöjä, jotka paitsi tukevat, myös innostavat työn tekemiseen.

Tässä osiossa käymme pintapuolisesti läpi  ruokailuttottumuksia, unta  ja liikunnan roolia työntekijöiden arjessa. Tarvittaessa voit tilata kauttamme First Beat -mittauksen, joka antaa tarkkaa tietoa omasta palautumisesta, unen laadusta ja pienten tekojen vaikutuksesta hyvinvointiimme.

 

Tietoinen läsnäolo voimavaraksi

Tietoinen läsnäolo voimavaraksi on vaikuttava kokonaisuus, jonka jälkeen stressinhallinta, paineensietokyky ja palautuminen on aiempaa paremmalla tasolla.

Tietoisen läsnäolon harjoitukset (mindfulness) ovat avainmielentaitojen kehittämiseen. Niitä vahvistamalla opit säätelemään mm. omia tunteita, vireystilaa ja stressiä. Saat keinoja palautumiseen ja eheän työpäivän rakentamiseen. Kurssi sisältää vinkkejä ja konkreettisia harjoituksia akuutteihin tilanteisiin niin työelämässä kuin arjessa. Kurssi kestää kuusi viikkoa, sisältäen etätapaamisessa  yhden online -tapaamisen viikossa, äänitetyt harjoitteet  sekä lyhyen videon aiheesta. Kurssi edellyttää äänitteiden kuuntelemista säännöllisesti (kesto 10-20min). Työpaikallasi järjestettävien tapaamisten kesto voidaan räätälöidä tarpeittenne mukaan.

Hengähdä hetkeksi - mikrotauot

Voitte saada työpaikallenne pk- seudulla koulutetun mindfulness-ohjaajan vetämään säännöllisesti, 15-30 min. hegähdystaukoja työpäiväänne. Jokainen hengähdystaukoon osallistuva työntekijä saa itselleen lyhyitä äänitteitä, joiden avulla hän voi vahvistaa hyväksyvän läsnäolon taitoja arjessaan. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa hermoston kykyä palautua ja toipua stressistä.  Halutessanne harjoitukset voidaan tehdä makuuasennossa, leväten lampaankarvaisten joogamattojen päällä. Tauot voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä ympäri Suomea ja tauon kestosta voidaan sopia erikseen. 

Kokeile tästä: näyte ohjatusta harjoituksesta

KARTOITUS

Koetko, että työntekijäsi voivat huonosti? Tai, että kaikki on mielestäsi kunnossa, mutta silti jokin jumittaa eikä tuloksia tule?

KOULUTUKSET

Haluatko aidosti vaikuttaa työntekijöidesi jaksamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin? Haluatko ennaltaehkäistä mielenterveyssyistä johtuvia poissaoloja?

WALK IN TERAPIA

Onko työyhteisössäsi paljon mielenterveyssyistä johtuvia poissaoloja? Haluatko, että mieltä askarruttaviin asioihin saa nopeasti apua sen sijaan, että niistä muodostuu pitkäaikaisia haasteita?

COACHING

Haluatteko nostaa tekemisen laadun ja tuloksen yrityksessänne uudelle tasolle? Onko työyhteisössänne muutostilanne ja paljon uusia rooleja?