Annatko tänä vuonna mahdollisuuden muutokselle?

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Miten sinun uusi vuosi on lähtenyt käyntiin? Onko vuoden alku ollut kiireinen ja levoton? Vai onko sinulla ollut aikaa pysähtyä? 

Mikä tahansa tilanteesi on, koskaan ei ole liian myöhäistä pysähtyä hetkeksi omien toiveiden ja haaveiden äärelle. Mitä toivon tältä vuodelta 2023? Minkä asian toivoisin olevan paremmin kuin viime vuonna? Mikä olisi tämän vuoden tärkein teema? Kysymyksenasettelu voi olla mikä vain, mutta omien toiveiden äärelle kannattaa pysähtyä. Vasta pysähtymisen ja tietoisuuden kautta muutokset tulevat mahdolliseksi. 

Jos pysähdyt hetkeksi ja suuntaat katseesi tulevaan vuoteen, millaisia toiveita sinulla nousee mieleen? Minkä asioiden toivoisit olevan toisin kuin ennen? Mikä olisi parasta, mitä tänä vuonna 2023 voisi tapahtua? 

Usein vuoden alussa on hyödyllistä pysähtyä myös pohtimaan, miten kulunut vuosi on mennyt ja mitä kaikkea vuoden aikana tapahtuikaan. Tässä blogikirjoituksessa kutsun sinut mukaan pienelle tutkimusmatkalle itseesi ja elämääsi. Tarvitset rauhallisen hetken, mukavan istuimen ja muistiinpanovälineet. Toki kuppi kahvia tai teetä voi olla myös oikein paikallaan. Ja sitten aloitetaan.

Rakenna itsellesi hyvinvoinnin vuosi

Pysähdytään aluksi pieneksi hetkeksi edellisen vuoden äärelle. Palauta mieleesi kulunut vuosi ja tarkastele sitä kiitollisuuslasien läpi. Mistä kaikesta voinkaan viime vuodessa olla kiitollinen? Asiat voivat olla hyvin pieniä ja arkipäiväisiä tai sitten isoja, kerran elämässä- laatua. Saatat yllättyä, mitä kaikkea pohdintahetki nostaakaan mieleesi. Anna tulla kaikki, mitä mieli tuottaa ja kirjaa ajatuksesi ylös. Kun lista on valmis, makustele ja marinoi hetki näissä tunnelmissa. Tunnustele, miltä kirjaamasi asiat tuntuvat kehossasi. Voit vaikka alleviivata listasta ne asiat, jotka herättävät sinussa erityisen lämpimiä tunteita.

Toiveeni tulevalle vuodelle

Kun edellinen vuosi on käyty läpi, on aika siirtyä tulevaan. Mitä kaikkea toivonkaan uudelta vuodelta? Mihin asioihin haluan muutosta elämässäni tämän uuden 2023-vuoden aikana? Mitkä asiat voisivat olla toisin kuin edellisenä vuonna? Jos sinulla on tapana tehdä uuden vuoden lupauksia, oletkin saattanut pohtia näitä asioita jo heti vuoden vaihteessa. Nyt pyydän sinua kuitenkin pysähtymään hetkeksi vielä muutostoiveidesi äärelle. Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja kirjaa ajatuksesi ylös: 

– Minkä asian/asioiden muuttuminen saisi minut voimaan paremmin? 

– Mikä tekee vuodesta 2023 himpun verran edellistä vuotta paremman? 

Jos löydät asioita, joiden toivoisit muuttuvan, onnittele itseäsi. Nyt olet tietoinen muutostoiveistasi. Vasta tietoisuuden kautta asioiden muuttaminen on mahdollista. 

Mitä tunteita muutostoiveesi sinussa herättävät? Kirjaa tunteet ylös. Jos mielen valtaa epäonnistumisen pelko ja epävarmuus omasta onnistumisesta, älä huolestu. Siirrymme tuota pikaa seuraavaan vaiheeseen.

Valitse nyt muutostoiveistasi (jos niitä on useita) yksi. Valitse se, joka tuntuu sinusta tärkeimmältä, ja jonka toteutuminen hyödyttäisi mahdollisesti muidenkin toiveiden toteutumista. Lopuksi muotoilemme muutostoiveistasi vielä toivetilan/tavoitteen. Pohdi muutostoivettasi seuraavan kysymyksen valossa: Miltä tämä asia näyttäisi, jos se olisi sinun elämässäsi parhaalla mahdollisella tavalla? Kirjaa tämä kuvaus toivetilasta ylös.

Toiveet käytäntöön

Kolmannessa ja viimeisessä vaiheessa pohdimme vielä toimintasuunnitelmaa tavoitteesi toteutumisen varmistamiseksi. Tässä vaiheessa sinun tarvitsee vastata vain yhteen kysymykseen. Ennen kuin menemme kysymykseen, haluan vielä korostaa yhtä tärkeää näkökulmaa. Usein ajatellaan, että muutosten täytyy olla isoja ja merkittäviä, jotta asiat oikeasti muuttuvat. Tästä seuraa taas usein se, että lopulta muutos jää tekemättä, koska se tuntuu liian isolta ja työläältä. Vaihdamme siis näkökulmaa. Ja nyt tuleekin sitten se kysymys. Palauta mieleesi edellisessä kohdassa muotoilemasi toivetila. Pohdi sitten kysymystä: mikä olisi sellainen pienen pieni (korostan pienen pieni) muutos arjen toistuvissa tilanteissa, joka veisi kohti toivetilaa? Sellainen, jonka voit tehdä jo tänään ja niin helposti, että se ei vaadi suuria ponnisteluja. Sellainen, joka päivittäin toistuessaan ja 365-kertaisena saisikin isoja muutoksia aikaan? 

Kun olet keksinyt tämän pienen, konkreettisen muutoksen, kirjaa se äkkiä ylös, ennen kuin se haihtuu mielestäsi. Ja sitten ei kun hommiin! Kun sitoudut tekemiseen, voit olla varma, että jotain on muuttunut vuoden 2023 aikana.

Henkilökohtainen valmentaja avuksi muutoksen polulle

Mitä ajatuksia harjoitus sinussa herätti? 

Joskus tai useinkaan omien muutostoiveiden hahmottaminen ei ole kovin helppoa. Tässä monimutkaisessa ja loputtomien mahdollisuuksien maailmassa omat toiveet ja tarpeet voivat helposti hukkua kaiken hälinän alle. Onko sinulle käynyt näin? 

Toisinaan on taas niin, että tietää, mitä ei halua, mutta se, mitä haluaa onkin jotain epämääräistä ja hahmotonta. Onko tämä sinulle tuttu tilanne? 

Vai onko sinulla kenties kirkkaana mielessä tavoite tai unelma, mutta et tiedä, miten sitä kohti lähtisi kulkemaan tai et löydä itsestäsi tarpeeksi motivaatiota asian edistämiseksi? 

Kaikissa näissä tilanteissa henkilökohtainen valmentaja eli coach voi olla korvaamaton tuki ja apu. Valmentajan kanssa keskustellen voidaan kirkastaa toiveita ja tulevaisuuden näkymiä. Valmentaja auttaa hyvien kysymysten avulla löytämään juuri sinulle sopivat keinot ja ihan konkreettiset askeleet, jotka vievät kohti toivetilaasi. Valmennuskeskustelujen avulla voidaan houkutella myös motivaatio ja innostus esille, jotta asian edistäminen siirtyy käytännön tekemisen tasolle. Joskus jopa yksi valmennuskerta riittää saamaan tarvittavat eväät muutoksen tekemiseen. Valmennuskeskustelut ovat aina 100% luottamuksellisia ja voit tulla niihin vapain mielin, omana itsenäsi. 

Jos valmennus kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä! Löydät yhteystietomme ja lisätietoa valmennuksesta valmennussivultamme:

https://www.mielenmajakka.fi/positiivinen-psykologia/

Jätä kommentti